Home
Bekend hoofd

24 09 07 - 10:27

We liepen in het park, mijn oudste hond en ik. Laatste rondje van die dag. Een vast ritueel. Om half tien komt hij me halen. Klokslag half tien, geen minuut eerder of later.
Mijn hond kan klok kijken.
In de verte zag ik een man aankomen, die het pad drie keer nam. Naar links, naar rechts, pas op de plaats, rechtdoor. Hij kwam uit de richting van het dorpscafé en had het duidelijk niet bij één glas gehouden. Toen we nog maar een meter of tien van elkaar verwijderd waren, begon hij enthousiast te zwaaien. ‘Ik ken jullie,’ riep hij en wees op de hond. ‘Lássie!’
Mijn hond is een Duitse herder.
‘Lassie’ keek naar de eenden in de vijver. ‘Hij kent míj niet,’ sprak de man. Hij stak zijn hand uit om mijn arm vast te pakken maar het leek me verstandig om een beetje afstand te houden. Een onbekende man die vreemd loopt, schreeuwend praat en dan ook nog de vrouw aanraakt, zou voor mijn hond een reden kunnen zijn om drastisch in te grijpen. Afstand, dus.
De man had een vrolijke dronk over zich. ‘Het was weer gezellig,’ lalde hij. ‘Allemaal bekenden onder elkaar, je kent dat wel.’ Hij bekeek me met een beetje dichtgeknepen ogen. ‘Waar ken ik jou van? Je hebt een bekend hoofd. Nee, niks zeggen. Laat me denken. Ik kan het beste denken als ik een borreltje gedronken heb.’
Nu wil het toeval dat ik al een paar keer in de plaatselijke kranten heb gestaan, toen mijn boeken verschenen. Mét foto’s, zelfs samen met onze honden. Dus het leek me aannemelijk dat hij me daarvan herkende.
De man veerde overeind. ‘Hebbes! Jij staat in die viskraam voor Appie Hein in Schagen. Ik heb vorige week nog een harinkje bij je gekocht. Ik heb je nog uitgenodigd om een pilsje te gaan drinken. Weet je dat niet meer?’
‘Nee,’ zei ik onnozel. Zou het enig nut hebben om te vertellen dat ik nog nooit van mijn leven in een viskraam heb gestaan? De man probeerde de hond te aaien maar die dook weg. ‘Lassie is eenkennig,’ stelde de man vast.
Ik zocht een reden om verder te lopen maar de man had veel te veel zin in contact. ‘Nee, jij staat helemaal niet in die viskraam! Noúoúóú zie ik het! Jij bent de tante van Magda! Dat ik dat niet direct zag. Ik heb een borreltje op, weet je.’ Hij liet zijn laatste woorden vergezeld gaan van een vette knipoog.
‘Nu je het zegt,’ probeerde ik grappig te antwoorden. ‘Maar als ik eerlijk mag zijn, ken ik geen Magda.’
‘Ach...’ de man was oprecht teleurgesteld. Sterker nog, mijn mededeling leek nogal binnen te komen. Zijn mond viel open. Hij was opeens danig de kluts kwijt.
Kijk, het is natuurlijk niet mijn bedoeling om een dorpsgenoot overstuur te maken. Hij kende mijn hoofd maar de alcoholnevel was net iets te sterk om het te plaatsen. Ik besloot hem tegemoet te komen. ‘Ik heb de laatste tijd een paar keer achter elkaar in de krant gestaan,’ zei ik.
Stilte. Ik hoorde zijn hersenen kraken.
‘Ik lees geen krant.’
Nog eens stilte. Ik wil hier wég, dacht ik.
‘Nou ja, wat maakt het ook uit?’ deed ik luchtig. ‘Ik heb gewoon een bekend gezicht. We wonen tenslotte in hetzelfde dorp.’ Ik hoorde mezelf praten.
Het leek me een goed idee om verder te lopen. Ik groette de man. Een paar seconden later hoorde ik hem zingen. Hij had een vrolijke dronk. Opeens stopte het gezang. Hij riep weer iets. Ik stond stil en draaide me om.
De hond wilde doorlopen. Hij rukte aan de riem.
De man slingerde weer in onze richting. Grote vreugde, armen in de lucht. ‘Ik weet het, nu weet ik het!’
Waarschijnlijk had hij toch wel eens een blik in de krant geworpen?
‘Wij hebben gezoend op een feestje bij mijn buurman. In de keuken. Dat weet jij toch ook nog wel? Ohhh, je kón er wat van! Kom hier! We doen het nog een keer over!’
Nooit geweten dat ik zó hard kon lopen.
Reacties:
wat een geweldige schrijfstijl heb je! ik ontdek nu net deze site met je columns, ze zijn heerlijk om te lezen…!ga alsjeblieft nog heel lang door met columns én boeken schrijven.
Mirjam  |  2010-09-24 23:51:43
 

Reactie plaatsen:
Naam:
Reactie:
 
Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.
Disclaimer:Om spam en andere ongewenste berichten te voorkomen wordt uw bericht eerst gecontroleerd alvorens wij overgaan tot het plaatsen ervan. De redactie behoudt zich het recht voor reacties te wijzigen of te verwijderen.